torstai 31. joulukuuta 2009

Martha Sandwall-Bergströmin Gulla-sarja tyttökirjojen klassikkoja


Aion tässä kirjoituksessani hehkuttaa ruotsalaisen Martha Sandwall-Bergströmin hienoa Gulla-sarjaa. Näitä kirjoja luin lapsuudessani ja nyt aikuisiällä tyttökirjallisuus-projektini jatkuessa, luin ne tietenkin uudestaan. Suoraan sanottuna luin Gulla-kirjat ahmimalla ja ne ovat edelleen vaikuttavia. Vaikka kirjat ovat suunnattu lapsille tai nuorille, niin miksei myös aikuisillekin. Edellisessä merkinnässäni pohdin tyttökirjojen heijastamaa arvomaailmaa Louisa May Alcottin Pikku Naisissa ja sen jatko-osissa. Jos Alcottia voidaan pitää idealistina, niin Sandwall-Bergström on siinä suhteessa realistisempi, sillä hän kuvaa hyvin todentuntuisesti Gulla-kirjoissaan niitä karuja yhteiskunnallisia olosuhteita, missä viime vuosisadan vaihteessa torpparit ja heidän perheensä elivät.



Gulla (Kulla-Gulla) on löytölapsi, joka asuu seitsenvuotiaaksi asti lastenkodissa. Hänet ostetaan huutolaistyttönä maanviljelijän perheeseen töihin ja kun hän käy tarpeettomaksi, hänet myydään torpparin perheeseen. Gullan ensimmäiset vuodet ovat raskaita, koska hän hoitaa perheen lapsia, tekee koti- ja navettatöitä ja myöhemmin myös taksvärkkiä kartanon tilalla. Leikki ei kuulu Gullan lapsuuteen. Gulla ei ole ainoa lapsi, joka raataa töissä vaan kirjoissa kuvataan köyhien lapsien ankea todellisuutta, raskasta työntekoa ja torpparien kuin myös palkollisten heikkoa asemaa ja hyväksikäyttöä isäntiensä alaisuudessa. Myöhemmissä sarjan teoksissa puhaltavat uudet aatteet työläisten oikeuksista, vaikka ne yritetäänkin nujertaa.



Gulla-kirjoja on ilmestynyt kaikkiaan kaksitoista ja sarjan aloittaa Gulla torpan prinsessa (suom. 1951). Sarja päättyy teokseen Gulla morsiamena (suom. 1974). Tyttökirjaklassikkosarjoja-sivultani löydät kirjat ilmestymisjärjestyksessä. Kirjailija kirjoitti viimeisimpänä sarjaan parikymmentä vuotta myöhemmin lukijoiden toivomuksesta teoksen Gulla huutolaistyttö (1974), joka sijoittuu ajallisesti ennen muita teoksia. Wikipedian mukaan Gulla huutolaistyttö (Kulla-Gulla på Blomgården) olisi ilmestynyt ensin suomeksi ja vasta pari vuotta myöhemmin ruotsiksi, joka on aika erikoista mielestäni, jos tieto pitää paikkaansa. Martha Sandwall-Bergströmistä (1913-2000) löytyy kovin vähän muutenkin tietoja, mutta ruotsinkielisestä Wikipediasta on jotain kirjailijasta itsestään. Hän on ollut suosittu ja palkittu lasten- ja nuortenkirjailija ja kirjoittanut myös muita lastenkirjoja. Hänen Gulla-sarjaansa on käännetty useille eri kielille.



Palataanpa itse Gullaan ja hänen tarinaansa, jota voi seurata kirja kirjalta. Gullan tarinaa voisi kutsua myös Tuhkimo-tarinaksi, köyhistä vaatimattomista oloista rikkaaksi kartanon aatelisneidoksi ja ainoaksi perijäksi. Gullan lisäksi kirjoissa on hellyttäviä henkilöhahmoja kuten Gullan huolehtimat lapset Johannis, kaksoset, Lada, Sofia Katarina sekä patruuna Sylvester Gullan isosisä ja tietenkin vastakohtia, ilkeitä, pahansuopia ihmisiä kuten pelottava Regina-neiti, ankara Emely-täti tai juonitteleva Ivan-vänrikki. Gullaa itseään voisi luonnehtia viisaaksi, kiltiksi, äidilliseksi, oikeudenmukaiseksi, äärettömän hyväksi, hän ei edes suutu koskaan - täydelliseksi. Gullassa on siinä suhteessa idealismia, hän haluaa auttaa köyhiä ja parantaa työläisten oloja, nähtäväksi jää, miten hän onnistuu, mutta sarja päättyy toiveikkaasti, kun Gulla avioituu samanhenkisen Tomaksen kanssa. Gulla on oikeastaan liian hyvää ollaakseen totta. Gullaan ei voi samaistua, sillä hän on sankari pää pystyssä, hiukset hulmuten, rohkeana, silmät totisina hän uhmaa herroja ja isäntiä. Kirjoissa on jännitystä, hyvän ja pahan taistelua, jossa lopulta hyvyys voittaa. Gulla on kuitenkin minun ykköseni, tyttökirjojen aatelia, koska tällaisia yhteiskunnallisiin epäkohtiin puuttuvia ja tienraivaajia tarvitaan aina maailmassa - vai mitä mieltä olette?

12 kommenttia:

  1. Moi!
    Olet täsmälleen oikeassa! Itse rakastan kirjoja, ja Gullat on kyllä tosi ihania, samoin kuin myös Annat ja Alcottin kirjat. Gullat ovat kyllä parhaita, on piristävääkin lukea välillä vanhoja tyttökirjoja, kaikkien näitten nykyajan kirjojen jälkeen :)

    VastaaPoista
  2. Hei, kiva kun löytyi samanhenkinen Gulla-kirjojen ja tyttökirjojen ystävä! Olen tällä hetkellä uusintakierroksella Anna-kirjojen parissa ja L.M. Montgomeryn tuotantoon muutenkin perehtymässä tämän ns. "projektini" kanssa.

    VastaaPoista
  3. Ok, itse luin Annat jokin aika sitten uudestaan, olen lukenut ne jo aika monesti kyllä.. Tervetuloa vierailemaan sivullani, se on myös kirja-aiheinen :D

    VastaaPoista
  4. Muistan kuinka 70-luvun lopulla tein kovasti töitä saadakseni kaikki Gulla-kirjat (olin 9-10v.) Painokset olivat silloin jo loppu jne. Onnistuin ne kuitenkin kaikki saamaan. Ne olivat NIIIIIN ihania!! Koska olen lapsena ollut hyvin kirjafriikki ja käytin viikkorahani kirjoihin, oli kirjahyllyssäni paljonkin kirjoja. Kasvettuani hieman ohi noista kirjoista (Anna, Runotyttö, Tiina jne.) äitini ajattelemattomuuttaan antoi tuttujensa lasten lainata kirjojani. No, niitähän jäi lukuisia sille tielleen. Yhä harmittaa, että täydellisestä Gulla-kokoelmastani puuttuu palauttamatta jättämisen takia Gulla-huutolaistyttö.
    Aika ajoin luen tämän sarjan uudestaan ja yhä vielä nelikymppisenäkin se minua kiehtoo ja hurmaa.

    VastaaPoista
  5. Hei Kata

    Minäkin kerään Gulla-kirjoja ja minulta uupuu kaksi omasta kokoelmastani eli tuo sama kuin sinulla Gulla huutolaistyttö sekä Gulla morsiamena, vaikka se on kyllä minulla ruotsinkielisenä ja siinä on samanlainen ulkoasu kuin suomenkielisessäkin. Jossain vaihessa olen ajatellut lukea sen ruotsiksikin. Gulla-kirjoja on vaikea saada, mutta joskus minua onnistaa ja tällä hetkellä minulla on peräti kaksi ylimääräistä Gulla-kirjaa Tyttökirjaklassikot-verkkokaupassani (ei kuitenkaan huutolaistyttöä). Mutta täysin samaa mieltä Gulla-kirjat hurmaavat iästä riippumatta! :)

    VastaaPoista
  6. Moi!!!!!

    Olen kova Gulla-fani, mutta minulla ei ole vielä kuin viisi Gulla-kirjaa.
    Olen 10-vuotias ja aloin kiinnostua näistä kirjoista vasta vähän aikaa sitten. Minun äitini sai nämä viisi kirjaa nuorena ja nyt aion kerätä kaikki Gullat mitä saan käsiini. Olen yhtä äkkiä muuttunut lukuhulluksi ja luen kaiken mitä eteen tulee! Minulla on torpan prinsessa, pitää lupauksensa, saavuttaa voiton, ratkaisee arvoituksen ja löytää tiensä. Olen kauan etsinyt kirjaa Gullan ensi tanssiaiset. Voisiko joku neuvoa että mistä löytyy Gulla-kirjoja myytävänä????? Aion säästää kaikki Gulla-kirjat, mitä saan kerättyä, enkä ole mitään luovuttaja tyyppiä!!!!!!!!! ;D:D:D;D;D:D

    VastaaPoista
  7. Hei

    Hienoa, että olet innostunut Gulla-sarjasta! Siihen sarjaan kyllä jää kaikenikäiset koukkuun. Itsekin luin sinun ikäisenäsi Gulla-kirjoja ja nyt sitten aikuisena luin kirjat uudestaan ja ne ovat aivan ihania. Lukeminen on mahtava harrastus, elämäntapa ja minullakin on lukuhulluuteen taipumusta :)

    Pari Gulla-kirjaa on verkkokaupassani tällä hetkellä, mutta alaikäiset eivät voi tilata sieltä kuin vanhempiensa kautta. Hyvää kevättä sinulle!

    VastaaPoista
  8. Hei Sara!
    Hyvää kevättä sinullekkin!! Kiva jos verkkokaupastasi löytyy
    pari Gulla-kirjaa, aionkin sitten suostutella äitini ostamaan ne! Se ei
    olekkaan vaikeaa, mutta mikä on www-osoitteesi?????? Olisi kiva saada kaikki Gullat siihen mennessä, kun olen aikuinen, (ainakin luetuksi) :D. Olen myös sitä mieltä, että Gulla-kirjat sopivat kaiken ikäisille!!:D!!!!!

    VastaaPoista
  9. Hei, kuka tietäisi mistä Gulla-kirjoja voisi ostaa. Itse ostin muutaman kirjaston poistomyynnistä, mutta sain haalittua vain viisi. Haluaisin loputkin, sillä olen sitä mieltä, että jos lasten kirja miellyttää vielä aikuisenakin, se on silloin taidokkaasti kirjoitettu.

    Khl974

    VastaaPoista
  10. Huuto.netissä on Gulla-sarjaa aika hyvin liikkeellä. Ei tosin ehkä pitäisi kertoa, kun itselläkin on sarjan kerääminen vielä kesken. ;)

    VastaaPoista
  11. Aloitin juuri lukea tätä sarjaa uudestaan ja aloitin tästä viimeksi ilmestyneestä teoksesta. Jos postaus kiinnostaa, niin se löytyy blogistani, jatkopostaustakin tulossa, jahkahan ehdin lukea lisää.
    Gullat ovat kyllä kestosuosikkejani kirjojen joukossa.

    VastaaPoista
  12. Minulla oli lapsena kaikki Gulla-kirjat. Valitettavasti olen antanut ne pois. Nyt mietin, mistä löytää niitä sukulaistytölle...

    VastaaPoista